Składniki:
- 1 średnia cebula
- 1 duża marchewka
- 1/4 zielonej papryki
- 1/4 żółtej papryki
- 2 pomidory
- oliwa z oliwek
- 1 ząbek czosnku opcjonalnie
- bazylia
- oregano
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Cebule pokroić w kostkę, marchewkę w talarki. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki.Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulkę i marchewkę. Następnie dodać pokrojoną w paski paprykę oraz pomidory pokrojone w kostkę. Chwile wszystko razem smażymy. Później wlewamy około litra wody ( tak żeby pokryła warzywa), posolić i dodać przyprawy. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Następnie zmiksować i doprawić ziołami prowansalskimi, bazylią i oregano. Można dodać starty żółty ser. Podawać z makaronem.