Warzywny sos do makaronu

Składniki:

  • 1 średnia cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1/4 zielonej papryki
  • 1/4 żółtej papryki
  • 2 pomidory
  • oliwa z oliwek
  • 1 ząbek czosnku opcjonalnie
  • bazylia
  • oregano
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:

Cebule pokroić w kostkę, marchewkę w talarki. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki.Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulkę i marchewkę. Następnie dodać pokrojoną w paski paprykę oraz pomidory pokrojone w kostkę. Chwile wszystko razem smażymy. Później wlewamy około litra wody ( tak żeby pokryła warzywa), posolić i dodać przyprawy. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Następnie zmiksować i doprawić ziołami prowansalskimi, bazylią i oregano. Można dodać starty żółty ser. Podawać z makaronem.