Przepis Kingi Paruzel
Składniki:
- filet z karpia
- 1 grejpfrut
- 1 czosnek
- 1 cytryna
- czarny sezam
- 1 jajko
- mąka
- kiełki rzodkiewki
- pieprz
- sól
- cukier
- kolendra
- chili
- olej
Sposób przygotowania:
- Filet z karpia (bez skóry) poszatkować lub zmielić.
- Rybę połączyć z 1 łyżką soku z grejpfruta, 1 ząbkiem czosnku, skórką z cytryny, 1 ½ łyżeczki czarnego sezamu, jajkiem, mąką, odrobiną pieprzu i soli, chili – wszystko wymieszać.
- Kotleciki smażyć na rozgrzanej patelni, aż się zarumienią. W międzyczasie przygotować plastry grejpfruta o grubości 2 cm każdy.
- W piekarniku podgrzać grejpfruta w temp. 180 stopni C w opcji grill przez ok. 15 minut.
- Sos winegret: Do oleju, dodać cytrynę, cukier, posiekaną kolendrę, sól, pieprz – wymieszać z kiełkami rzodkiewki.
- Na talerzu wyłożyć grejpfruta, na nim umiejscowić pulpeta, na około polać sosem winegret.
Zdjęcie i przepis: masterchef.tvn.pl