Składniki:
- 4 udka gęsie
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- cebula
- szklanka bulionu drobiowego
- kromka suchego razowca
- szczypta imbiru, gałki muszkatołowej, mielonych goździków
- łyżeczka karmelu
- łyżeczka powideł śliwkowych
- łyżka soku z cytryny
- skórka otarta z cytryny
- 1/2 łyżeczki cukru
- kieliszek czerwonego wina
- 2 łyżki smalcu (najlepiej gęsiego)
- sól
Sposób przygotowania:
Udka umyć, osuszyć, natrzeć solą i skórką cytrynową, skropić sokiem z cytryny, przykryć, odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny. Warzywa umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać łyżkę smalcu, zrumienić na nim udka. W rondlu rozgrzać pozostały smalec, wrzucić warzywa i mieszając, smażyć kilka minut. Następnie dodać obsmażone udka, podlać bulionem, wsypać przyprawy korzenne i cukier, przykryć i dusić na małym ogniu. Gdy jarzyny będą miękkie, dodać karmel, suchy razowy chleb, powidła, wino, delikatnie wszystko wymieszać i dusić, aż udka będą miękkie. Wówczas przełożyć je do ogrzanej miski, a sos przetrzeć przez sito, zagotować i ewentualnie doprawić do smaku.