Gęsie udka w ciemnym sosie

Składniki:

  • 4 udka gęsie
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • cebula
  • szklanka bulionu drobiowego
  • kromka suchego razowca
  • szczypta imbiru, gałki muszkatołowej, mielonych goździków
  • łyżeczka karmelu
  • łyżeczka powideł śliwkowych
  • łyżka soku z cytryny
  • skórka otarta z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • kieliszek czerwonego wina
  • 2 łyżki smalcu (najlepiej gęsiego)
  • sól

Sposób przygotowania:

Udka umyć, osuszyć, natrzeć solą i skórką cytrynową, skropić sokiem z cytryny, przykryć, odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny. Warzywa umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać łyżkę smalcu, zrumienić na nim udka. W rondlu rozgrzać pozostały smalec, wrzucić warzywa i mieszając, smażyć kilka minut. Następnie dodać obsmażone udka, podlać bulionem, wsypać przyprawy korzenne i cukier, przykryć i dusić na małym ogniu. Gdy jarzyny będą miękkie, dodać karmel, suchy razowy chleb, powidła, wino, delikatnie wszystko wymieszać i dusić, aż udka będą miękkie. Wówczas przełożyć je do ogrzanej miski, a sos przetrzeć przez sito, zagotować i ewentualnie doprawić do smaku.