Biały piernik pachnący świętami

Składniki:

  • 1 szklanki mleka
  • 50 dag miodu
  • 30 dag cukru
  • 80 dag mąki
  • 5 dag suszonych moreli
  • 5 dag rodzynek
  • 4 jajka
  • 5 dag masła
  • 3 opakowania przyprawy do piernika
  • płaska łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 2 tabliczki białej czekolady

Sposób przygotowania:

Podgrzać miód, cukier i mleko, dodać masło, przyprawy i sól. Poczekać, aż masa wystygnie. Następnie dodać ubite jajka, mąkę i sodę. Wsypać bakalie i odstawić na 2 godziny. Koniecznie przykryć ściereczką. Po tym czasie wylać ciasto do formy posmarowanej tłuszczem i wyspanej bułką tartą. Piec godzinę. Najpierw w temperaturze 190 stopni, a po 30 minutach w 180. Przestudzony piernik polać rozpuszczoną z odrobiną masła, białą czekoladą.