Przyprawy świata: Rozmaryn

Rozmaryn

Rozmaryn

Rozmaryn  to roślina o łacińskiej nazwie Rosmarinus Officinalis, która uprawiana jest w rejonie Morza Śródziemnego. Za przyprawę służą jej wysuszone liście.

Rozmaryn ma silny, aromatyczny zapach oraz korzenny, palący, nieco gorzki smak.

Rozmaryn można stosować w kuchni do:

  • potraw mięsnych, szczególnie z wieporzowiny, baraniny, jagnięciny, dorbiu i dziczyzny
  • pieczonych ziemniaków,
  • zup jarzynowych,
  • ciemnych sosów,
  • masła ziołowego.

Rozmaryn jest składnikiem mieszanki zwanej „ziołami prowansalskimi”, często stosowanej w kuchni francuskiej. Doskonale harmonizuje się z czosnkiem i grzybami.

Rozmaryn jest bardzo łatwy w uprawianiu i bardzo dobrze rośnie w polskich warunkach. Można go hodować przez cały rok na parapecie kuchennym – wystarczy zaopatrzyć się w gotową sadzonkę w supermarkecie.