Grilluj świat z Pascalem – Stek wołowy z dipem à la salsa

Stek wołowy z dipem à la salsa (źródło: smakujswiat.tvn.pl)

Stek wołowy z dipem à la salsa (źródło: smakujswiat.tvn.pl)

Dla 4 osób
Czas przygotowania 20 minut

Składniki:

  • 4 steki z wołowiny – rozbef lub polędwica
  • 1 dojrzałe mango – drobno pokrojone
  • 1 czerwona papryka – drobno pokrojona
  • 1 cebula czerwona – drobno posiekana
  • 50g tartego parmezanu
  • ½ pęczka kolendry lub pietruszki
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Paprykę pokrój w drobną kosteczkę i przełóż do miseczki.
  2. Dodaj do niej drobno posiekaną cebulę.
  3. Mango przekrój na pół i delikatnie natnij środek.
  4. Następnie wypchnij miąższ na zewnątrz i pokrój na małe kawałki bezpośrednio do miski.
  5. Dodaj 3 łyżki octu balsamicznego i 1 łyżkę oliwy, a następnie tarty parmezan.
  6. Na koniec obsyp posiekaną kolendrą i dopraw szczyptą soli i pieprzu.
  7. Zawartość dokładnie wymieszaj.
  8. W międzyczasie przetrzyj kratę odrobiną oliwy, żeby mięso się nie przypaliło.
  9. Następnie rozgrzej grill do 150 stopni.
  10. Gdy temperatura odpowiednio wzrośnie, posól mięso tuż przed włożeniem na grill, żeby zachowało soczystość i miało delikatną, chrupiącą skórkę.
  11. Aby uzyskać średnio wysmażony stek, grilluj przez 3 minuty najpierw z jednej, a potem z drugiej strony.
  12. Gdy mięso jest gotowe, odstaw na chwilę, żeby sok wchłonął się do środka.
  13. Dopraw pieprzem do smaku. Podawaj z sosem i pieczonymi ziemniakami lub frytkami.

 

Źródło: smakujswiat.tvn.pl