Słownik kulinarny: Tamaryndowiec indyjski

Tamaryndowiec indyjski (tamarind)

Tamaryndowiec indyjski (tamarind)

Tamaryndowiec indyjski (inne nazwy: Tamarindo, Daktyle indyjskie) to gatunek tropikalnego drzewa, pochodzącego z Afryki, skąd rozprzestrzenił się na kraje innych kontynentów o podobnym klimacie. Drzewo osiąga do 20 m wysokości i pozostaje wieczne zielone na terenach gdzie nie występuje susza. Owocami tamaryndowca są duże strąki wyglądem przypominające bób, we wnętrzu których znajduje się mięsista miazga i nasiona. Owoce tego drzewa stanowią przysmak małp.

Młode owoce są bardzo kwaśne, zaś dojrzałe słodkie.

Zastosowanie owoców tamaryndowca:

  • surowe owoce do bezpośredniego zjedzenia,
  • do przyrządzania soków i konfitur,
  • jako przyprawa w kuchni południowoamerykańskiej.
Użytkownicy trafili tutaj szukając: przysmak małp owoc azjatycki,tamaryndowiec co to