Makłowicz w podróży – jezioro Garda w Dolomitach, Włochy (odc. 5)

Tym razem Robert Makłowicz przybywa nad włoskie jezioro Garda w Dolomitach. Wśród drzew oliwnych nad malowniczym urwiskiem przygotuje pstrąga z grilla z brokułami. Region słynie zresztą nie tylko z pstrągów dziko żyjących w jeziorze, ale również z licznych hodowli tych smacznych ryb. Po spacerze po zabytkowym miasteczku Arco prowadzący przygotuje solone mięso z fasolą, czyli carne salata con fagioli. Z Arco ekipa rusza do Canale. W tym niezwykłym miejscu Makłowicz przyrządzi papardelle z wątróbką i grzybami na słodkim winie.

Pappardelle z grzybami i wątróbką

Składniki:

  • 500 g makaronu pappardelle
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 2 szalotki
  • 4 wątróbki
  • 6 suszonych prawdziwków
  • kilka listków szałwii
  • kilka listków rozmarynu
  • parmezan do posypania
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Namoczone wcześniej prawdziwki ugotować w słodkim winie.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę z dodatkiem masła, dusić na niej posiekaną szalotkę i czosnek.
  3. Dorzucić pokrojoną w paski wątróbkę drobiową oraz posiekany rozmaryn i szałwię.
  4. Dusić na mocnym ogniu, po czym dodać grzyby i wlać płyn winno – grzybowy.
  5. Pappardelle ugotować „al dente” w osolonej wodzie, odcedzić i wrzucić na patelnię.
  6. Wymieszać z sosem, którego nie powinno być zbyt dużo (powinien tylko oklejać makaron).
  7. Przełożyć na talerz, posypać serem.

Źródło: http://kuchnia.mckornik.com/start.php?drukuj=0&lp_wedrowki=237&lp_przepisu=3

Carne salada z gotowaną fasolą

Składniki:

  • kilkanaście cieniutkich plastrów carne salada (peklowane mięso)
  • kawałek parmezanu
  • 200 ml oliwy
  • 3 – 4 łyżki octu winnego
  • 1 cebula
  • 500 g fasolki borlotti
  • sól, pieprz
  • 4 plastry carne salada

Sposób przygotowania:

  1. Carne salada to plastry surowego mięsa wołowego z udźca, marynowanego min. 3 tygodnie w ziołach, jałowcu, soli i oliwie.
  2. Cieniutkie plastry je się na surowo.
  3. Grubsze plastry smaży się i podaje z fasolką borlotti.
  4. Fasolkę namoczyć po czym ugotować, z dodatkiem soli, do miękkości.
  5. Przygotować sos: do miski wlać ocet winny czerwony, dodać sól, pieprz i stopniowo, mieszając, wlewać oliwę.
  6. Wrzucić gotowaną fasolkę, doprawić pieprzem. Dodać drobno posiekaną cebulę.
  7. Rozgrzać oliwę na patelni i szybko smażyć grubsze plasterki carne salada.
  8. Przełożyć na talerz, obok położyć fasolkę, polać oliwą.
  9. Cienkie plasterki carne salada rozłożyć na talerzu, polać oliwą, dodać trochę pieprzu.
  10. Na wierzchu położyć plasterki sera i pomidorki koktajlowe.

Źródło: http://kuchnia.mckornik.com/start.php?drukuj=0&lp_wedrowki=237&lp_przepisu=2

 

Pstrąg z brokułami z Santa Massenza

Składniki:

  • 1 pstrąg
  • kilka listków szałwii
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 brokuł
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki śmietanki
  • 4 łyżki startego sera
  • sól
  • pieprz
  • pomidorki do przybrania

Sposób przygotowania:

  1. Brokuły pokroić.
  2. Szalotkę i czosnek posiekać, dusić na maśle.
  3. Dorzucić brokuły, dusić razem do miękkości.
  4. Szałwię posiekać, wymieszać z solą morską, natrzeć tym pstrąga w środku i na zewnątrz. Niech trochę poleży.
  5. Polać go oliwą.
  6. Ser zetrzeć.
  7. Płytę rusztu posmarować i nagrzać.
  8. Położyć pstrąga, piec z obu stron.
  9. Brokuły zmiksować na puree, wstawić znowu na ogień, wlać słodką śmietankę, zagotować.
  10. Zestawić z ognia, doprawić pieprzem i odrobiną soli. Wsypać starty ser, wymieszać.
  11. Upieczonego pstrąga ułożyć na półmisku, polać oliwą.
  12. Masę brokułową wyłożyć na talerz (najlepiej przy pomocy foremki w kształcie pierścienia).
  13. Udekorować pomidorkami koktajlowymi.

Źródło: http://kuchnia.mckornik.com/start.php?drukuj=0&lp_wedrowki=237&lp_przepisu=1