Tym razem Robert Makłowicz przybywa nad włoskie jezioro Garda w Dolomitach. Wśród drzew oliwnych nad malowniczym urwiskiem przygotuje pstrąga z grilla z brokułami. Region słynie zresztą nie tylko z pstrągów dziko żyjących w jeziorze, ale również z licznych hodowli tych smacznych ryb. Po spacerze po zabytkowym miasteczku Arco prowadzący przygotuje solone mięso z fasolą, czyli carne salata con fagioli. Z Arco ekipa rusza do Canale. W tym niezwykłym miejscu Makłowicz przyrządzi papardelle z wątróbką i grzybami na słodkim winie.
Pappardelle z grzybami i wątróbką
Składniki:
- 500 g makaronu pappardelle
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 2 szalotki
- 4 wątróbki
- 6 suszonych prawdziwków
- kilka listków szałwii
- kilka listków rozmarynu
- parmezan do posypania
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Namoczone wcześniej prawdziwki ugotować w słodkim winie.
- Na patelni rozgrzać oliwę z dodatkiem masła, dusić na niej posiekaną szalotkę i czosnek.
- Dorzucić pokrojoną w paski wątróbkę drobiową oraz posiekany rozmaryn i szałwię.
- Dusić na mocnym ogniu, po czym dodać grzyby i wlać płyn winno – grzybowy.
- Pappardelle ugotować „al dente” w osolonej wodzie, odcedzić i wrzucić na patelnię.
- Wymieszać z sosem, którego nie powinno być zbyt dużo (powinien tylko oklejać makaron).
- Przełożyć na talerz, posypać serem.
Źródło: http://kuchnia.mckornik.com/start.php?drukuj=0&lp_wedrowki=237&lp_przepisu=3
Carne salada z gotowaną fasolą
Składniki:
- kilkanaście cieniutkich plastrów carne salada (peklowane mięso)
- kawałek parmezanu
- 200 ml oliwy
- 3 – 4 łyżki octu winnego
- 1 cebula
- 500 g fasolki borlotti
- sól, pieprz
- 4 plastry carne salada
Sposób przygotowania:
- Carne salada to plastry surowego mięsa wołowego z udźca, marynowanego min. 3 tygodnie w ziołach, jałowcu, soli i oliwie.
- Cieniutkie plastry je się na surowo.
- Grubsze plastry smaży się i podaje z fasolką borlotti.
- Fasolkę namoczyć po czym ugotować, z dodatkiem soli, do miękkości.
- Przygotować sos: do miski wlać ocet winny czerwony, dodać sól, pieprz i stopniowo, mieszając, wlewać oliwę.
- Wrzucić gotowaną fasolkę, doprawić pieprzem. Dodać drobno posiekaną cebulę.
- Rozgrzać oliwę na patelni i szybko smażyć grubsze plasterki carne salada.
- Przełożyć na talerz, obok położyć fasolkę, polać oliwą.
- Cienkie plasterki carne salada rozłożyć na talerzu, polać oliwą, dodać trochę pieprzu.
- Na wierzchu położyć plasterki sera i pomidorki koktajlowe.
Źródło: http://kuchnia.mckornik.com/start.php?drukuj=0&lp_wedrowki=237&lp_przepisu=2
Pstrąg z brokułami z Santa Massenza
Składniki:
- 1 pstrąg
- kilka listków szałwii
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 brokuł
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki śmietanki
- 4 łyżki startego sera
- sól
- pieprz
- pomidorki do przybrania
Sposób przygotowania:
- Brokuły pokroić.
- Szalotkę i czosnek posiekać, dusić na maśle.
- Dorzucić brokuły, dusić razem do miękkości.
- Szałwię posiekać, wymieszać z solą morską, natrzeć tym pstrąga w środku i na zewnątrz. Niech trochę poleży.
- Polać go oliwą.
- Ser zetrzeć.
- Płytę rusztu posmarować i nagrzać.
- Położyć pstrąga, piec z obu stron.
- Brokuły zmiksować na puree, wstawić znowu na ogień, wlać słodką śmietankę, zagotować.
- Zestawić z ognia, doprawić pieprzem i odrobiną soli. Wsypać starty ser, wymieszać.
- Upieczonego pstrąga ułożyć na półmisku, polać oliwą.
- Masę brokułową wyłożyć na talerz (najlepiej przy pomocy foremki w kształcie pierścienia).
- Udekorować pomidorkami koktajlowymi.
Źródło: http://kuchnia.mckornik.com/start.php?drukuj=0&lp_wedrowki=237&lp_przepisu=1