Pascal Brodnicki: Kurczak po marokańsku
Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 2 godziny
Składniki:
- 1 kurczak w całości (1,5 kg), dokładnie umyty i osuszony
- 1 duża cebula, pokrojona w kosteczkę
- 3 ząbki czosnku, posiekane bardzo drobno
- starta skórka i sok z 1 cytryny
- 2 szczypty imbiru w proszku
- 1-2 szczypty kurkumy
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- świeżo mielony pieprz
- świeżo mielona sól
- niewielka ilość oleju rzepakowego
Składniki na kawior z bakłażanów:
- 2 umyte bakłażany
- 3 pomidory, zahartowane, pozbawione skórek i szypułek
- niewielka ilość oliwy z oliwek
- 1/2 pęczka natki pietruszki świeżej, umytej i posiekanej
- 1 ząbek czosnku, posiekanego bardzo drobno
- 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- 1 czubata łyżeczka papryki ostrej w proszku
- 1 łyżeczka kminku
- 1 czubata łyżeczka curry
- 1 szczypta imbiru w proszku
- 60 g oliwek zielonych pokrojonych w talarki
- świeżo mielona sól
- świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
- Przygotuj folię spożywczą, blachę do pieczenia, moździerz i naczynie żaroodporne lub garnek z pokrywką do użycia w piekarniku. Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).
- Kurczak: Odcinamy skrzydła kurczaka od torebek stawowych. Trybujemy kurczaka, odcinamy uda od torebek stawowych, wycinamy piersi razem ze skrzydełkami. Skrzydła kurczaka odcinamy od piersi, kroimy na pół przy torebce stawowej i wkładamy do miski.
- Z piersi kurczaka ściągamy skórę i kroimy każdą pierś na pół, następnie przekładamy do miski. Z ud kurczaka ściągamy skórę i kroimy wzdłuż torebki stawowej na pół.
- Mięso przekładamy do miski, dodajemy 1 cebulę pokrojoną na drobną kosteczkę, zest z 1 cytryny pokrojony na małe paseczki, bardzo drobno posiekany czosnek, 2 szczypty imbiru, szczyptę kurkumy, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą, 2-3 łyżkami oliwy z oliwek i sokiem z 1 cytryny.
- Mięso mieszamy z przyprawami, zakrywamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na minimum 20 minut (najlepiej na całą noc).
- Z kurczaka zdejmujemy nadmiar cebuli z marynaty. W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy, na rozgrzanym tłuszczu smażymy kawałki kurczaka z obu stron na złotobrązowy kolor. Dodajemy niewielką ilość wody i marynatę pozostałą w misce po marynowaniu kurczaka. Mieszamy.
- Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką lub garnka, którego możemy używać w piekarniku, i pieczemy pod przykrywką w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut.
- Kawior z bakłażanów: Bakłażany kroimy na pół, nacinamy miąższ w poprzek w obie strony, polewamy oliwą z oliwek, rozprowadzamy oliwę po miąższu, bakłażany solimy i pieprzymy. Wkładamy na dolną kratkę do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół) na 45 minut – 1 godzinę.
- 3 obrane pomidory (zahartowane i pozbawione skórek) kroimy na pół, następnie w nieregularną kostkę. Pomidory wrzucamy do garnka, dodajemy kminek zmiażdżony w moździerzu, curry, paprykę ostrą, paprykę słodką, drobno posiekany czosnek, połowę przygotowanej ilości posiekanej pietruszki.
- Sos delikatnie podgrzewamy, mieszamy całość, dość długo gotujemy, bardzo często mieszając, następnie zmniejszamy ogień. Gdy cały płyn odparuje, wyłączamy ogień. Sos musi wyjść bardzo gęsty.
- Bakłażany wyjmujemy z piekarnika, za pomocą łyżki wyciągamy upieczony miąższ, który następnie siekamy i przekładamy do miski razem z gęstym sosem z pomidorów. Doprawiamy solą i pieprzem i szczyptą mielonego imbiru. Dodajemy drugą część posiekanej pietruszki. Mieszamy.
- Kawior z bakłażana można schłodzić w lodówce.
- Upieczonego kurczaka kładziemy na talerz lub dno naczynia tadżin. Sos, który został po kurczaku w naczyniu żaroodpornym, doprawiamy oliwkami, mieszamy, dodajemy świeżo mieloną sól i świeżo mielony pieprz. Mieszamy. Sos wylewamy na kurczaka w naczyniu. Podajemy z kawiorem z bakłażanów.
- Kurczaka możemy doprawić kolendrą lub miętą.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/kurczak-po-marokansku
Karol Okrasa: Pieczony kurczak z ziołami prowansalskimi i cytryną
Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Składniki:
- 1 kurczak, umyty i osuszony
- 3-4 cytryny, sparzone i wyszorowane
- 1 pęczek świeżego tymianku, umytego
- 2 główki czosnku
- 400 g marchwi, umytej i obranej
- 400 g pietruszki, umytej i obranej
- 2 średnie cebule
- 500 g sałaty masłowej, umytej
- 2 jogurty naturalne
- 2 łyżeczki miodu
- sól
- biały mielony pieprz
- 5 g ziół prowansalskich
- ok. 110 ml oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
- Przygotuj naczynie żaroodporne z pokrywką i długie wykałaczki. Rozgrzej piekarnik do 160-170 stopni C (termoobieg).
- Kurczaka myjemy i osuszamy. Odcinamy uda. Skrzydełka odcinamy (zostawiamy kosteczkę przy piersi) i odkładamy.
- Odcinamy piersi razem z kością (korpus i odkrojone skrzydełka możemy wykorzystać do gotowania rosołu). Piersi i uda nacinamy na kostkach, skrobiemy ku dołowi i wycinamy panewki.
- 3 cytryny nacinamy w poprzek, parzymy, ścieramy skórkę (cytryny bez skórek kroimy na mniejsze cząstki, odstawiamy).
- 4 ząbki czosnku i połowę ilości świeżego tymianku siekamy. Posiekany czosnek, tymianek, skórkę z cytryny, zioła prowansalskie, sól oraz niewielką ilość oleju rzepakowego (mniej więcej 30 ml) rozcieramy dokładnie na desce do krojenia.
- Marynujemy kawałki kurczaka (tylko od strony mięsa). Pozostawiamy je przez 30 minut w temperaturze pokojowej.
- Następnie uda kurczaka spinamy za pomocą długich wykałaczek tak, by i w jednym, i drugim udzie spiąć brzegi skóry ze sobą. Następnie na patelni na niewielkiej ilości lekko rozgrzanego oleju rzepakowego smażymy piersi i uda kurczaka, zaczynając od strony skóry, na lekko brązowy kolor.
- Marchew i pietruszkę kroimy na pół lub na ćwiartki, doprawiamy pozostałą częścią tymianku (kilka gałązek pozostawiamy do dekoracji).
- 2 cebule kroimy na ćwiartki, a całą główkę czosnku na pół – dodajemy je do warzyw. Polewamy niewielką ilością oleju rzepakowego (mniej więcej 30 ml), doprawiamy solą, białym pieprzem, niewielką ilością otartej skórki z cytryny i mieszamy.
- Zamarynowane warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przesmażone udka i piersi układamy na warzywach. Do całości dodajemy niewielką ilość wody oraz tłuszcz z patelni pozostały po smażeniu mięsa. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni C na 45 do 60 minut (naczynie żaroodporne zakrywamy pokrywką).
- 10 minut przed końcem pieczenia wyciągamy kurczaka z piekarnika. Z 4-5 cząstek cytryny bez skórki wyciskamy sok i dodajemy ich miąższ do środka (zostawiamy 3-4 cząstki do sosu do sałaty), polewamy olejem rzepakowym (mniej więcej 10 ml), doprawiamy niewielką ilością soli i potrawę wkładamy ponownie do piekarnika na 10 minut, już bez przykrycia.
- Sałata: 2 jogurty naturalne przelewamy do miski, dodajemy 2 łyżeczki miodu, jeden roztarty ząbek czosnku, odrobinę soli, białego pieprzu, niewielką ilość oleju rzepakowego (15-20 ml) i sok z 3-4 małych cząstek cytryny. Mieszamy. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i polewamy sosem jogurtowym.
- Kurczaka wraz z warzywami wykładamy na talerz. Z ud kurczaka wyjmujemy wykałaczki. Danie skrapiamy sokiem z cytryny i dekorujemy tymiankiem. Podajemy z sałatą.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/pieczony-kurczak-z-ziolami-prowansalskimi-i-cytryna
Użytkownicy trafili tutaj szukając: kurczak po marokańsku pascal,pascal kurczak po prowansalsku,udka kurczaka po marokańsku pnś