Pascal konta Okrasa – Kurczak po marokańsku, Pieczony kurczak z ziołami prowansalskimi i cytryną (tydzień LIII)

Pascal Brodnicki: Kurczak po marokańsku

Kurczak po marokańsku (źródło: kuchnialidla.pl)

Kurczak po marokańsku (źródło: kuchnialidla.pl)

Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 2 godziny

Składniki:

  • 1 kurczak w całości (1,5 kg), dokładnie umyty i osuszony
  • 1 duża cebula, pokrojona w kosteczkę
  • 3 ząbki czosnku, posiekane bardzo drobno
  • starta skórka i sok z 1 cytryny
  • 2 szczypty imbiru w proszku
  • 1-2 szczypty kurkumy
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • świeżo mielony pieprz
  • świeżo mielona sól
  • niewielka ilość oleju rzepakowego

Składniki na kawior z bakłażanów:

  • 2 umyte bakłażany
  • 3 pomidory, zahartowane, pozbawione skórek i szypułek
  • niewielka ilość oliwy z oliwek
  • 1/2 pęczka natki pietruszki świeżej, umytej i posiekanej
  • 1 ząbek czosnku, posiekanego bardzo drobno
  • 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1 czubata łyżeczka papryki ostrej w proszku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 czubata łyżeczka curry
  • 1 szczypta imbiru w proszku
  • 60 g oliwek zielonych pokrojonych w talarki
  • świeżo mielona sól
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj folię spożywczą, blachę do pieczenia, moździerz i naczynie żaroodporne lub garnek z pokrywką do użycia w piekarniku. Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).
  2. Kurczak: Odcinamy skrzydła kurczaka od torebek stawowych. Trybujemy kurczaka, odcinamy uda od torebek stawowych, wycinamy piersi razem ze skrzydełkami. Skrzydła kurczaka odcinamy od piersi, kroimy na pół przy torebce stawowej i wkładamy do miski.
  3. Z piersi kurczaka ściągamy skórę i kroimy każdą pierś na pół, następnie przekładamy do miski. Z ud kurczaka ściągamy skórę i kroimy wzdłuż torebki stawowej na pół.
  4. Mięso przekładamy do miski, dodajemy 1 cebulę pokrojoną na drobną kosteczkę, zest z 1 cytryny pokrojony na małe paseczki, bardzo drobno posiekany czosnek, 2 szczypty imbiru, szczyptę kurkumy, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą, 2-3 łyżkami oliwy z oliwek i sokiem z 1 cytryny.
  5. Mięso mieszamy z przyprawami, zakrywamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na minimum 20 minut (najlepiej na całą noc).
  6. Z kurczaka zdejmujemy nadmiar cebuli z marynaty. W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy, na rozgrzanym tłuszczu smażymy kawałki kurczaka z obu stron na złotobrązowy kolor. Dodajemy niewielką ilość wody i marynatę pozostałą w misce po marynowaniu kurczaka. Mieszamy.
  7. Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką lub garnka, którego możemy używać w piekarniku, i pieczemy pod przykrywką w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut.
  8. Kawior z bakłażanów: Bakłażany kroimy na pół, nacinamy miąższ w poprzek w obie strony, polewamy oliwą z oliwek, rozprowadzamy oliwę po miąższu, bakłażany solimy i pieprzymy. Wkładamy na dolną kratkę do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół) na 45 minut – 1 godzinę.
  9. 3 obrane pomidory (zahartowane i pozbawione skórek) kroimy na pół, następnie w nieregularną kostkę. Pomidory wrzucamy do garnka, dodajemy kminek zmiażdżony w moździerzu, curry, paprykę ostrą, paprykę słodką, drobno posiekany czosnek, połowę przygotowanej ilości posiekanej pietruszki.
  10. Sos delikatnie podgrzewamy, mieszamy całość, dość długo gotujemy, bardzo często mieszając, następnie zmniejszamy ogień. Gdy cały płyn odparuje, wyłączamy ogień. Sos musi wyjść bardzo gęsty.
  11. Bakłażany wyjmujemy z piekarnika, za pomocą łyżki wyciągamy upieczony miąższ, który następnie siekamy i przekładamy do miski razem z gęstym sosem z pomidorów. Doprawiamy solą i pieprzem i szczyptą mielonego imbiru. Dodajemy drugą część posiekanej pietruszki. Mieszamy.
  12. Kawior z bakłażana można schłodzić w lodówce.
  13. Upieczonego kurczaka kładziemy na talerz lub dno naczynia tadżin. Sos, który został po kurczaku w naczyniu żaroodpornym, doprawiamy oliwkami, mieszamy, dodajemy świeżo mieloną sól i świeżo mielony pieprz. Mieszamy. Sos wylewamy na kurczaka w naczyniu. Podajemy z kawiorem z bakłażanów.
  14. Kurczaka możemy doprawić kolendrą lub miętą.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/kurczak-po-marokansku

 

Karol Okrasa: Pieczony kurczak z ziołami prowansalskimi i cytryną

Pieczony kurczak z ziołami prowansalskimi i cytryną (źródło: kuchnialidla.pl)

Pieczony kurczak z ziołami prowansalskimi i cytryną (źródło: kuchnialidla.pl)

Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 1,5 godziny

Składniki:

  • 1 kurczak, umyty i osuszony
  • 3-4 cytryny, sparzone i wyszorowane
  • 1 pęczek świeżego tymianku, umytego
  • 2 główki czosnku
  • 400 g marchwi, umytej i obranej
  • 400 g pietruszki, umytej i obranej
  • 2 średnie cebule
  • 500 g sałaty masłowej, umytej
  • 2 jogurty naturalne
  • 2 łyżeczki miodu
  • sól
  • biały mielony pieprz
  • 5 g ziół prowansalskich
  • ok. 110 ml oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj naczynie żaroodporne z pokrywką i długie wykałaczki. Rozgrzej piekarnik do 160-170 stopni C (termoobieg).
  2. Kurczaka myjemy i osuszamy. Odcinamy uda. Skrzydełka odcinamy (zostawiamy kosteczkę przy piersi) i odkładamy.
  3. Odcinamy piersi razem z kością (korpus i odkrojone skrzydełka możemy wykorzystać do gotowania rosołu). Piersi i uda nacinamy na kostkach, skrobiemy ku dołowi i wycinamy panewki.
  4. 3 cytryny nacinamy w poprzek, parzymy, ścieramy skórkę (cytryny bez skórek kroimy na mniejsze cząstki, odstawiamy).
  5. 4 ząbki czosnku i połowę ilości świeżego tymianku siekamy. Posiekany czosnek, tymianek, skórkę z cytryny, zioła prowansalskie, sól oraz niewielką ilość oleju rzepakowego (mniej więcej 30 ml) rozcieramy dokładnie na desce do krojenia.
  6. Marynujemy kawałki kurczaka (tylko od strony mięsa). Pozostawiamy je przez 30 minut w temperaturze pokojowej.
  7. Następnie uda kurczaka spinamy za pomocą długich wykałaczek tak, by i w jednym, i drugim udzie spiąć brzegi skóry ze sobą. Następnie na patelni na niewielkiej ilości lekko rozgrzanego oleju rzepakowego smażymy piersi i uda kurczaka, zaczynając od strony skóry, na lekko brązowy kolor.
  8. Marchew i pietruszkę kroimy na pół lub na ćwiartki, doprawiamy pozostałą częścią tymianku (kilka gałązek pozostawiamy do dekoracji).
  9. 2 cebule kroimy na ćwiartki, a całą główkę czosnku na pół – dodajemy je do warzyw. Polewamy niewielką ilością oleju rzepakowego (mniej więcej 30 ml), doprawiamy solą, białym pieprzem, niewielką ilością otartej skórki z cytryny i mieszamy.
  10. Zamarynowane warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przesmażone udka i piersi układamy na warzywach. Do całości dodajemy niewielką ilość wody oraz tłuszcz z patelni pozostały po smażeniu mięsa. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni C na 45 do 60 minut (naczynie żaroodporne zakrywamy pokrywką).
  11. 10 minut przed końcem pieczenia wyciągamy kurczaka z piekarnika. Z 4-5 cząstek cytryny bez skórki wyciskamy sok i dodajemy ich miąższ do środka (zostawiamy 3-4 cząstki do sosu do sałaty), polewamy olejem rzepakowym (mniej więcej 10 ml), doprawiamy niewielką ilością soli i potrawę wkładamy ponownie do piekarnika na 10 minut, już bez przykrycia.
  12. Sałata: 2 jogurty naturalne przelewamy do miski, dodajemy 2 łyżeczki miodu, jeden roztarty ząbek czosnku, odrobinę soli, białego pieprzu, niewielką ilość oleju rzepakowego (15-20 ml) i sok z 3-4 małych cząstek cytryny. Mieszamy. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i polewamy sosem jogurtowym.
  13. Kurczaka wraz z warzywami wykładamy na talerz. Z ud kurczaka wyjmujemy wykałaczki. Danie skrapiamy sokiem z cytryny i dekorujemy tymiankiem. Podajemy z sałatą.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/pieczony-kurczak-z-ziolami-prowansalskimi-i-cytryna

Użytkownicy trafili tutaj szukając: kurczak po marokańsku pascal,pascal kurczak po prowansalsku