Pascal kontra Okrasa – Polędwiczki wieprzowe po meksykańsku, dla twardzieli, Pieczone polędwiczki w papryce z guacamole i z warzywami w kolendrze (tydzień LIV)

Pascal Brodnicki: Polędwiczki wieprzowe po meksykańsku, dla twardzieli

Polędwiczki wieprzowe po meksykańsku (źródło: kuchnialidla.pl)

Polędwiczki wieprzowe po meksykańsku (źródło: kuchnialidla.pl)

Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 35 minut
Uwaga: bardzo ostre danie!

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe, umyte, osuszone, przekrojone na pół
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1-2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • sok z 1 pomarańczy
  • sok z 1 limonki
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 4 łyżki miodu
  • 2-3 czubate łyżki kminku
  • sól
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego, rozgniecionego w moździerzu
  • 2 kolby świeżej kukurydzy, obranej
  • 20-30 g masła
  • 3 łyżki papryczek jalapeno, pokrojonych na mniejsze części
  • garść świeżej kolendry, umytej i posiekanej

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj: moździerz, blachę do pieczenia, patelnię grillową, pędzelek, folię aluminiową, patyczki do szaszłyków. Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra/dół).
  2. Kukurydza: Obrane kolby kukurydzy kroimy na pół, następnie nabijamy na patyczki do szaszłyków i gotujemy w dużej ilości osolonej wody pod przykryciem przez mniej więcej 20-30 minut. Po upływie tego czasu połówki kolb kukurydzy hartujemy zimną wodą.
  3. Sos: 1 łyżkę oleju rzepakowego podgrzewamy w niedużym garnku, na rozgrzany olej wrzucamy drobno posiekany czosnek i pokrojone papryczki jalapeno (jeśli preferujesz niezbyt ostre potrawy, zmniejsz ilość dodanych papryczek jalapeno). Całość mieszamy, podsmażamy przez mniej więcej minutę.
  4. Następnie dodajemy zmiażdżony w moździerzu pieprz, sok z 1 pomarańczy, sok z 1 limonki i biały ocet winny, całość chwilę podgotowujemy.
  5. Następnie dodajemy miód. Sos w garnku często mieszamy, redukujemy na małym ogniu (sos powinien zredukować się o połowę) i zdejmujemy z ognia.
  6. Polędwiczki: Kminek prażymy na patelni grillowej (często przerzucając kminek na patelni, prażymy do momentu, aż kminek zacznie delikatnie strzelać), uprażony kminek przerzucamy do moździerza razem z 1 łyżeczką soli i ucieramy, następnie odstawiamy.
  7. Polędwiczki kroimy na pół, obtaczamy w kminku i w soli. Polędwiczki grillujemy na patelni grillowej z obu stron, następnie przekładamy je z patelni na kratkę z piekarnika położoną na blaszce do pieczenia i smarujemy sosem z jalapeno.
  8. Polędwiczki wkładamy do piekarnika na 10-15 minut. Po tym czasie wyjmujemy polędwiczki z piekarnika, odstawiamy na chwilę, przykrywając je folią aluminiową.
  9. Na patelnię grillową wylewamy 1 łyżkę oleju rzepakowego, grillujemy z obu stron wcześniej ugotowane i zahartowane połówki kolb kukurydzy.
  10. Talerze, na których będziemy podawać danie, smarujemy niewielką ilością sosu za pomocą pędzelka. Polędwiczki kroimy na ukos na mniejsze kawałki, układamy na talerzu, obok kładziemy połówki kolb kukurydzy.
  11. Kolby kukurydzy smarujemy masłem za pomocą pędzelka i solimy. Danie dekorujemy posiekaną kolendrą.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/poledwiczki-wieprzowe-po-meksykansku-dla-twardzieli

 

Karol Okrasa: Pieczone polędwiczki w papryce z guacamole i z warzywami w kolendrze

Pieczone polędwiczki w papryce z guacamole i z warzywami w kolendrze (źródło: kuchnialidla.pl)

Pieczone polędwiczki w papryce z guacamole i z warzywami w kolendrze (źródło: kuchnialidla.pl)

Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe, umyte i osuszone
  • 1 czubata łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • niewielka ilość oliwy chipotle
  • oliwa z oliwek
  • 2 awokado hass
  • 3 cukinie
  • 1 bakłażan
  • pęczek świeżej kolendry
  • pomidor kiściowy
  • 2 limonki, sparzone i wyszorowane
  • 1 łyżeczka posiekanej papryczki jalapeno
  • sól
  • mielony biały pieprz
  • 6 ząbków czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj patelnię grillową, naczynie żaroodporne, blachę i papier do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180-190°C (termoobieg).
  2. Na desce rozsypujemy 1 łyżeczkę ostrej i 1 łyżeczkę słodkiej papryki w proszku, niewielką ilość mielonego białego pieprzu i sól. Mieszamy przyprawy.
  3. Polędwiczki obtaczamy dokładnie w przyprawach. Odstawiamy na 30 minut w temperaturze pokojowej. Smażymy z obu stron na patelni grillowej na niewielkiej ilości oliwy z oliwek.
  4. 2 cukinie kroimy na pół w poprzek, następnie na ćwiartki wzdłuż (wcześniej wycinamy gniazda nasienne).
  5. Bakłażan kroimy na mniejsze części, na ćwiartki wzdłuż, następnie na dość grube kawałki.
  6. Warzywa przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wraz z 5 rozgniecionymi ząbkami czosnku, solą, pieprzem i niewielką ilością oliwy chipotle oraz 1/2 limonki pokrojonej na cząstki, kilkoma gałązkami kolendry i niewielką ilością oliwy z oliwek. Mieszamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-190°C na mniej więcej 10-15 minut.
  7. Usmażone polędwiczki przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy je oliwą chipotle, posypujemy kilkoma gałązkami kolendry.
  8. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-190°C na nie więcej niż 5 minut. Po 4-5 minutach wyciągamy polędwiczki z piekarnika. Odstawiamy na chwilę. Przed podaniem wkładamy ponownie do piekarnika nastawionego na 180-190°C na 1-2 minuty.
  9. Warzywa wyciągamy z piekarnika, wyjmujemy kawałki limonek, warzywa przekładamy do miski, doprawiamy solą i mielonym białym pieprzem, posypujemy pozostałą ilością posiekanej kolendry, polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Całość skrapiamy niewielką ilością soku z limonki. Mieszamy.
  10. Guacamole: Z awokado hass wyjmujemy pestki, nacinamy miąższ nożem, łyżką wydrążamy awokado i wkładamy miąższ do miski. Awokado ucieramy za pomocą widelca.
  11. 1 ząbek czosnku drobno siekamy, dodajemy do awokado wraz z 1 łyżeczką posiekanej papryczki jalapeno, sokiem z 1 limonki – całość mieszamy. Dodajemy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, sól i mielony biały pieprz.
  12. Z pomidora wykrawamy szypułkę, kroimy go na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne. Sam miąższ razem ze skórką kroimy w kosteczkę, dodajemy do awokado razem z garścią drobno posiekanej kolendry (kilka listków pozostawiamy do dekoracji), całość mieszamy.
  13. Na talerz wykładamy guacamole, obok guacamole wykładamy warzywa. Polędwiczki kroimy na mniejsze części, układamy na talerzu. Dekorujemy listkami kolendry. Danie skrapiamy oliwą z oliwek.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/pieczone-poledwiczki-w-papryce-z-guacamole-i-z-warzywami-w-kolendrze

Użytkownicy trafili tutaj szukając: polędwiczki,polędwiczki wieprzowe okrasa,polędwiczki wieprzowe pieczone