Pascal Brodnicki: Polędwiczki wieprzowe po meksykańsku, dla twardzieli
Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 35 minut
Uwaga: bardzo ostre danie!
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe, umyte, osuszone, przekrojone na pół
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1-2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- sok z 1 pomarańczy
- sok z 1 limonki
- 2 łyżki białego octu winnego
- 4 łyżki miodu
- 2-3 czubate łyżki kminku
- sól
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego, rozgniecionego w moździerzu
- 2 kolby świeżej kukurydzy, obranej
- 20-30 g masła
- 3 łyżki papryczek jalapeno, pokrojonych na mniejsze części
- garść świeżej kolendry, umytej i posiekanej
Sposób przygotowania:
- Przygotuj: moździerz, blachę do pieczenia, patelnię grillową, pędzelek, folię aluminiową, patyczki do szaszłyków. Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra/dół).
- Kukurydza: Obrane kolby kukurydzy kroimy na pół, następnie nabijamy na patyczki do szaszłyków i gotujemy w dużej ilości osolonej wody pod przykryciem przez mniej więcej 20-30 minut. Po upływie tego czasu połówki kolb kukurydzy hartujemy zimną wodą.
- Sos: 1 łyżkę oleju rzepakowego podgrzewamy w niedużym garnku, na rozgrzany olej wrzucamy drobno posiekany czosnek i pokrojone papryczki jalapeno (jeśli preferujesz niezbyt ostre potrawy, zmniejsz ilość dodanych papryczek jalapeno). Całość mieszamy, podsmażamy przez mniej więcej minutę.
- Następnie dodajemy zmiażdżony w moździerzu pieprz, sok z 1 pomarańczy, sok z 1 limonki i biały ocet winny, całość chwilę podgotowujemy.
- Następnie dodajemy miód. Sos w garnku często mieszamy, redukujemy na małym ogniu (sos powinien zredukować się o połowę) i zdejmujemy z ognia.
- Polędwiczki: Kminek prażymy na patelni grillowej (często przerzucając kminek na patelni, prażymy do momentu, aż kminek zacznie delikatnie strzelać), uprażony kminek przerzucamy do moździerza razem z 1 łyżeczką soli i ucieramy, następnie odstawiamy.
- Polędwiczki kroimy na pół, obtaczamy w kminku i w soli. Polędwiczki grillujemy na patelni grillowej z obu stron, następnie przekładamy je z patelni na kratkę z piekarnika położoną na blaszce do pieczenia i smarujemy sosem z jalapeno.
- Polędwiczki wkładamy do piekarnika na 10-15 minut. Po tym czasie wyjmujemy polędwiczki z piekarnika, odstawiamy na chwilę, przykrywając je folią aluminiową.
- Na patelnię grillową wylewamy 1 łyżkę oleju rzepakowego, grillujemy z obu stron wcześniej ugotowane i zahartowane połówki kolb kukurydzy.
- Talerze, na których będziemy podawać danie, smarujemy niewielką ilością sosu za pomocą pędzelka. Polędwiczki kroimy na ukos na mniejsze kawałki, układamy na talerzu, obok kładziemy połówki kolb kukurydzy.
- Kolby kukurydzy smarujemy masłem za pomocą pędzelka i solimy. Danie dekorujemy posiekaną kolendrą.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/poledwiczki-wieprzowe-po-meksykansku-dla-twardzieli
Karol Okrasa: Pieczone polędwiczki w papryce z guacamole i z warzywami w kolendrze
Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe, umyte i osuszone
- 1 czubata łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- niewielka ilość oliwy chipotle
- oliwa z oliwek
- 2 awokado hass
- 3 cukinie
- 1 bakłażan
- pęczek świeżej kolendry
- pomidor kiściowy
- 2 limonki, sparzone i wyszorowane
- 1 łyżeczka posiekanej papryczki jalapeno
- sól
- mielony biały pieprz
- 6 ząbków czosnku
Sposób przygotowania:
- Przygotuj patelnię grillową, naczynie żaroodporne, blachę i papier do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180-190°C (termoobieg).
- Na desce rozsypujemy 1 łyżeczkę ostrej i 1 łyżeczkę słodkiej papryki w proszku, niewielką ilość mielonego białego pieprzu i sól. Mieszamy przyprawy.
- Polędwiczki obtaczamy dokładnie w przyprawach. Odstawiamy na 30 minut w temperaturze pokojowej. Smażymy z obu stron na patelni grillowej na niewielkiej ilości oliwy z oliwek.
- 2 cukinie kroimy na pół w poprzek, następnie na ćwiartki wzdłuż (wcześniej wycinamy gniazda nasienne).
- Bakłażan kroimy na mniejsze części, na ćwiartki wzdłuż, następnie na dość grube kawałki.
- Warzywa przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wraz z 5 rozgniecionymi ząbkami czosnku, solą, pieprzem i niewielką ilością oliwy chipotle oraz 1/2 limonki pokrojonej na cząstki, kilkoma gałązkami kolendry i niewielką ilością oliwy z oliwek. Mieszamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-190°C na mniej więcej 10-15 minut.
- Usmażone polędwiczki przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy je oliwą chipotle, posypujemy kilkoma gałązkami kolendry.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-190°C na nie więcej niż 5 minut. Po 4-5 minutach wyciągamy polędwiczki z piekarnika. Odstawiamy na chwilę. Przed podaniem wkładamy ponownie do piekarnika nastawionego na 180-190°C na 1-2 minuty.
- Warzywa wyciągamy z piekarnika, wyjmujemy kawałki limonek, warzywa przekładamy do miski, doprawiamy solą i mielonym białym pieprzem, posypujemy pozostałą ilością posiekanej kolendry, polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Całość skrapiamy niewielką ilością soku z limonki. Mieszamy.
- Guacamole: Z awokado hass wyjmujemy pestki, nacinamy miąższ nożem, łyżką wydrążamy awokado i wkładamy miąższ do miski. Awokado ucieramy za pomocą widelca.
- 1 ząbek czosnku drobno siekamy, dodajemy do awokado wraz z 1 łyżeczką posiekanej papryczki jalapeno, sokiem z 1 limonki – całość mieszamy. Dodajemy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, sól i mielony biały pieprz.
- Z pomidora wykrawamy szypułkę, kroimy go na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne. Sam miąższ razem ze skórką kroimy w kosteczkę, dodajemy do awokado razem z garścią drobno posiekanej kolendry (kilka listków pozostawiamy do dekoracji), całość mieszamy.
- Na talerz wykładamy guacamole, obok guacamole wykładamy warzywa. Polędwiczki kroimy na mniejsze części, układamy na talerzu. Dekorujemy listkami kolendry. Danie skrapiamy oliwą z oliwek.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/pieczone-poledwiczki-w-papryce-z-guacamole-i-z-warzywami-w-kolendrze
Użytkownicy trafili tutaj szukając: polędwiczki,polędwiczki wieprzowe okrasa,polędwiczki wieprzowe pieczone