Sernik puszysty

Sernik (źródło: kuchnialidla.pl)

Sernik (źródło: kuchnialidla.pl)

Składniki:

  • 1 kg sera do sernika (np. Vitello)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka prosaku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy (1,6 g)
  • 4 żółtka
  • garść rodzynek
  • paczka ciemnych herbatników
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 2 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę i kaszę połączyć z proszkiem do pieczenia i wymieszać z serem do sernika.
  2. Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać ser, wsypać rodzynki i wymieszać.
  3. Formę do pieczenia wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Na dnie formy ułożyć herbatniki i wyłożyć masę serową.
  4. Piec przez ok. 1 godzinę w temperaturze 170 stopni.
  5. Po przestudzeniu wyjąć sernik z formy, posypać wierzch cukrem pudrem.

Źródło: Serek naturalny delikatny do sernika Vitello (z Biedronki)

Użytkownicy trafili tutaj szukając: wojna na smaki sernik,ciasto na wielkanoc,Kuchniabiedronki,okrasa łamie przepisy sernik z mascarpone,sernik pieczony z serka vitello,sernik z serka vitello z biedronki,sernik z serka waniliowego vitello przepisy
  • Nigdy wcześniej w taki sposób nie robiłam sernika- tylko według jakiś starszych przepisów mamy, tradycyjnie z brzoskwiniami. za trzy tygodnie moja córka na urodziny. Miałam zrobić go tradycyjnie, ale upiekłam go według tego przepisu i powiem, że jest idealny. Polecam i pozdrawiam 🙂