Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 2h
Krem:
- 4 żółtka
- 80 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1,5 łyżki (25 g) mąki pszennej
- 1 łyżka (20 g) mąki ziemniaczanej
- 200 ml śmietanki UHT 30%
- 100 ml wody
- 1 łyżka miękkiego masła
Kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 150 g masła
- 2 żółtka
- 1 op. cukru wanilinowego
Do dekoracji:
- świeże owoce, według uznania
- jajka czekoladowe
Sposób przygotowania:
- Krem: Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Do żółtek dodajemy mąkę oraz mączkę ziemniaczaną. Całość ucieramy. Następnie dodajemy wodę i dokładnie mieszamy. Śmietankę zagotowujemy. Zagotowaną śmietankę dodajemy do wcześniej utartych składników i wszystko dokładnie mieszamy. Całość podgrzewamy na średnim ogniu, zagotowujemy, ciągle mieszając. Do kremu dodajemy miękkie masło, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
- Kruche ciasto: Mąkę przesiewamy przez sito na deskę. Do mąki dodajemy cukier puder i cukier wanilinowy oraz schłodzone masło i żółtka. Składniki siekamy za pomocą noża, następnie zagniatamy ciasto. Gotową masę zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30-45 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2-3 mm. Częścią ciasta wykładamy foremki do babeczek, następnie wstawiamy je do zamrażalnika na ok. 30 minut. Resztę rozwałkowanego ciasta wstawiamy do lodówki na 10-15 minut. Następnie tniemy je na cieniutkie paseczki, zaplatamy warkocze i formujemy pałączki koszyczków.
- Do piekarnika nagrzanego do 190°C wstawiamy babeczki i pieczemy około 10 minut aż do uzyskania złotego koloru. Babeczki wyjmujemy z piekarnika. Następnie do piekarnika wstawiamy zaplecione warkocze, które należy piec przez 5-8 minut w temperaturze 190°C. Babeczki i warkoczyki studzimy. Babeczki wypełniamy kremem waniliowym, dekorujemy owocami i czekoladowymi jajkami. W babeczki wkładamy warkoczykowe pałączki.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/wypieki-przepis/baba-drozdzowa