Kuchnia Lidla: Gruszki z grilla nadziewane konfiturą malinowo-żurawinową

Gruszki z grilla nadziewane konfiturą malinowo-żurawinową (źródło: kuchnialidla.pl)

Gruszki z grilla nadziewane konfiturą malinowo-żurawinową (źródło: kuchnialidla.pl)

Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 1h

Składniki na konfiturę malinowo-żurawinową:

  • 250g świeżych lub mrożonych malin
  • 100 g suszonych żurawin
  • 2 łyżki miodu

Składniki na gruszki:

  • 3-4 gruszki, umyte, przekrojone na pół
  • 0,5l wody
  • 150ml białego wina półsłodkiego
  • 50 g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Konfitura malinowo-żurawinowa: Wszystkie składniki smażymy na małym ogniu do uzyskania konsystencji konfitury.
  2. Gruszki: Wydrążamy gniazda gruszek (stworzą zagłębienia na nadzienie). Wodę, wino i cukier zagotowujemy. Wkładamy gruszki do płynu i gotujemy 7-12 minut do momentu, aż będą miękkie.
  3. Osuszamy na ręczniku jednorazowym. Układamy na rozgrzanym ruszcie grilla i pieczemy kilka minut. Zdejmujemy z ognia i nadziewamy konfiturą. Podajemy z listkiem mięty.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/gruszki-z-grilla-nadziewane-konfitura-malinowo-zurawinowa