Słownik kulinarny: Sos Tamari

Sos Tamari – jest rodzajem japońskiego shoyu, czyli sosu sojowego. Sposób jego wytwarzania jest dosyć złożony, co powoduje, że ma on charakterystyczny, bogaty i niepowtarzalny smak. Tamari można kupić w sklepach z azjatycką żywnością, może być stosowany jako dip, marynata, lub jako ich składnik.

Tamari powstaje z pasty miso, a dokładnie z cieczy, która się zbiera w miso.

Na „zachodzie” powstało spore zamieszanie w związku z nazwą Tamari. Początkowo mianem tym określano sos sojowy shoyu, co nie do końca jest prawdą. Największe znaczenie ma to dla osób na diecie bezglutenowej, gdyż prawdziwe Tamari nie zwiera glutenu w przeciwieństwie do shoyu. W związku z tym osoby szukające bezglutenowego sosu sojowego powinny dokładnie zapoznać się ze składem.

W rzeczywistości Tamari różni się znacząco od innych sosów sojowych. Ma on wyrazisty pikantny smak , ma bardzo ciemny kolor. Niektórzy historycy uważają, że Tamari jest jedynym oryginalnym sosem sojowym.

Użytkownicy trafili tutaj szukając: tamari,co to jest tamari,przyprawa tamardi