Składniki na ciasto:
- 8 jajek
- 25 dkg cukru pudru
- 25 dkg maku
- wanilia
- skórka pomarańczowa
- 1 łyżka miodu
- 6 dkg bułki tartej
- 4-5 migdałów lub aromatu migdałowego
- 2 dkg masła do wysmarowania formy
- 2 dkg bułki tartej do formy
Składniki na masę:
- 3 jajka
- 20 dkg cukru
- 3 dkg kawy lub czekolady
- 25 dkg masła
- 1 kieliszek spirytusu
Ciasto:
Tortownicę posmarować masłem, wysypać bułką tartą. Mak sparzyć, przepuścić przez maszynkę. Migdały sparzyć, obrać i zmielić. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Białka ubić na sztywno. Wyłożyć na masę z żółtek warstwami pianę, mak, tartą bułkę, wanilię, miód, skórkę pomarańczowa, lekko wymieszać. Wyłożyć do przygotowanej tortownicy, Piec w 180oC ok. 40 minut.
Masa:
Jajka z cukrem ubić na parze. Wystudzić. Masło utrzeć na pulchną masę i powoli połączyć z jajkami. Następnie dodać rozpuszczoną, chłodną czekoladę lub kawę do smaku oraz alkohol.