Sałatka Cezar z kurczakiem
Przepis pochodzi z programu „Gotuj i chudnij”. Oryginalna nazwa przepisu: Chicken Caesar Salad.
Składniki na sałatkę:
- 2oo g piersi z kurczaka, bez skóry
- oliwa z oliwek do nasmarowania kurczaka i tostów
- 4 cienkie kromki z bagietki przekrojonej po przekątnej
- pół ząbka czosnku
- 2 małe sałaty rzymskie
- 1 duże jajko
- garść rukoli i rzeżuchy
- 2 łyżki drobno startego parmezanu
- 1 łyżka nasion słonecznika
Składniki na sos:
- 2 łyżki beztłuszczowego jogurtu greckiego
- pół ząbka czosnku
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka octu słodowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni.
- Nasmaruj kurczaka odrobiną oliwy. Na rozgrzanej patelni grillowej obsmaż piersi z kurczaka po 4-5 minut z każdej strony.
- Przygotuj tosty z bagietki. Pokrój bagietkę po przekątnej i kawałki wyłóż na papierze do pieczenia i pokrop je oliwą z oliwek. Piecz pieczywo przez 10 minut aż będzie chrupkie. Natrzyj tosty czosnkiem.
- Gdy piersi z kurczaka będą już usmażone, przykryj patelnie folią aluminiową i włóż do rozgrzanego piekarnika na najwyższą półkę na 15 minut.
- Umyj sałatę i osusz ją ręcznikiem lub suszarką (wirówką) do sałaty.
- Delikatnie wrzuć do gotującej wody jajko i gotuj je przez dokładnie 5 minut. Po ugotowaniu zalej jajko zimną wodą i pozostaw do ostygnięcia.
- Wszystkie składniki sosu wrzuć do miski i mieszaj do połączenia składników. Spróbuj i ewentualnie przypraw do smaku.
- Wrzuć sałatę do miski z sosem. Wymieszaj aby sos dokładnie pokrył sałatę. Dodaj starty parmezan i rukolę. Wymieszaj ponownie.
- Wyjmij kurczaka z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia, pokrój w plasterki po przekątnej. Dodaj kurczaka do sałaty.
- Podawaj sałatkę z tostami z bagietki oraz połową jajka gotowanego na miękko. Na końcu posyp sałatkę świeżo mielonym pieprzem, nasionami słonecznika i podawaj.
Źródło: mylifetime.com
Użytkownicy trafili tutaj szukając: sałatka z kurczakiem cezar pascal