Masterchef – Jajko w koszulce na szparagach (odc. 2)

Jajko w koszulce na szparagach (źródło: masterchef.tvn.pl)

Jajko w koszulce na szparagach (źródło: masterchef.tvn.pl)

Przepis Błażeja Koperskiego.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 6 mniejszych szparagów
  • Ocet winny
  • Sól, pieprz
  • Oliwa  z oliwek
  • Ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
  1. Do miseczki wlewamy kilka łyżek oliwy z oliwek, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, sól i pieprz. Szparagi myjemy, obieramy i wrzucamy do miseczki z oliwą. Macerujemy.
  2. Rozgrzewamy patelnię grillową, układamy na niej szparagi, grillujemy do zarumienienia. Zdejmujemy, wykładamy na talerz tak, żeby powstała z nich kratka.
  3. Przygotowujemy jajko w koszulce: do wody dolewamy 2 łyżki octu winnego, doprowadzamy do wrzenia, a potem zmniejszamy ogień tak, by na powierzchni wody pojawiały się tylko niewielkie pęcherzyki.
  4. Łyżką robimy w wodzie wir i tuż nad jej powierzchnią w sam środek wiru wbijamy delikatnie jajko. Gotujemy 2,5 minuty. Wyjmujemy jajko łyżką cedzakową i układamy je na kratce ze szparagów. Posypujemy kilkoma ziarnami soli morskiej i świeżo zmielonego, czarnego pieprzu.

Zdjęcie i przepis: masterchef.tvn.pl