Przepis Błażeja Koperskiego.
Składniki:
- 1 jajko
- 6 mniejszych szparagów
- Ocet winny
- Sól, pieprz
- Oliwa z oliwek
- Ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
- Do miseczki wlewamy kilka łyżek oliwy z oliwek, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, sól i pieprz. Szparagi myjemy, obieramy i wrzucamy do miseczki z oliwą. Macerujemy.
- Rozgrzewamy patelnię grillową, układamy na niej szparagi, grillujemy do zarumienienia. Zdejmujemy, wykładamy na talerz tak, żeby powstała z nich kratka.
- Przygotowujemy jajko w koszulce: do wody dolewamy 2 łyżki octu winnego, doprowadzamy do wrzenia, a potem zmniejszamy ogień tak, by na powierzchni wody pojawiały się tylko niewielkie pęcherzyki.
- Łyżką robimy w wodzie wir i tuż nad jej powierzchnią w sam środek wiru wbijamy delikatnie jajko. Gotujemy 2,5 minuty. Wyjmujemy jajko łyżką cedzakową i układamy je na kratce ze szparagów. Posypujemy kilkoma ziarnami soli morskiej i świeżo zmielonego, czarnego pieprzu.
Zdjęcie i przepis: masterchef.tvn.pl