Makłowicz w podróży – Goeteborg, Szwecja (odc. 116)

Wizyta w drugim co do wielkości mieście Szwecji rozpoczyna się od przeglądu oferty na porannej hurtowej aukcji ryb i owoców morza w porcie rybackim. Goeteborg kocha ryby i oferuje je nawet w budkach z fast-foodem; w jednej z ich Robert zjada smażonego śledzia z arktycznymi jagodami. W centrum miasta trafia do słynnej restauracji Kometen, której szefuje wybitny szwedzki autorytet kulinarny, Leif Mannerström. W asyście gościa z Polski Leif przyrządza marynowanego po szwedzku łososia gravlax, do którego proponuje kawior. Na takie przysmaki nie mogli liczyć dawni marynarze, o czym Robert przekonuje się na pokładzie repliki XVIII-wiecznego statku Götheborg, cumującego w porcie. Na koniec restauracja rybna w miejskiej hali targowej i… muzeum szwedzkiej motoryzacji.

Gravlax z sosem musztardowym

Składniki:

  • 1-2 duże płaty łososia ze skórą
  • Marynata:
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki soli
  • 100 ml koniaku
  • 150 ml octu winnego
  • 100 ml wody
  • biały ziarnisty pieprz
  • łodygi koperku

Sos:

  • 2 łyżki słodkiej musztardy
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka HP sauce
  • 2-3 łyżki octu winnego
  • 150 ml parzonej zimnej kawy
  • sok z 1/2 cytryny
  • pęczek koperku

Przygotowanie:
Naciąć skórę łososia w kilku miejscach, połączyć wszystkie składniki marynaty, włożyć łososia, przykryć, marynować w chłodnym miejscu minimum. 48 godz. Do miski włożyć musztardę, cukier brązowy, sos sojowy, HP sauce, ocet winny, wlać kawę, dodać sok z cytryny i posiekany drobno koperek. Całość dobrze wymieszać. Powoli dolewać olej rzepakowy i mieszać energicznie do uzyskania gładkiej , jednolitej emulsji. Pokrojone plastry łososia ułożyć na talerzu, ozdobić gałązkami koperku i ćwiartką cytryny. Polać do smaku sosem.