Ilość porcji: dla 6 osób
Składniki:
- 1 szklanka mieszanki śmietany i mleka
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 1/4 łyżeczki bezsmakowej żelatyny
- 1 szklanka maślanki
- 1,5 szklanki świeżych letnich owoców, np. truskawek, jagód, malin, brzoskwiń
Sposób przygotowania:
- Podgrzej w rondelku mieszankę mleka i śmietany oraz śmietanę kremówkę, dodaj cukier, skórkę z cytryny, ekstrakt waniliowy. Wymieszaj i rozpuść cukier. Rozpuść żelatynę w dwóch łyżkach zimnej wody.
- Dodaj rozpuszczoną żelatynę do śmietany i mieszaj aż się rozpuści. Zdejmij rondelek z ognia i wlej maślankę. Wylej masę do 6 nasmarowanych olejem ramekinów lub miseczek. Włóż do lodówki na 4 godziny do stężenia.
- Wyjmij deser z lodówki, nożem objedź wzdłuż brzegów miseczki i odwracając miseczkę wyłóż deser do góry nogami na talerz. Podawaj ze świezymi owocami pokrojonymi na kawałki.
Oryginalna nazwa przepisu: Lemon panna cotta with fruit
Źródło: annaolson.ca
Użytkownicy trafili tutaj szukając: anna olson przepisy,przepis na nalesniki anny olsen,przepisy anny olson