Robert Makłowicz odwiedza Luksemburg – stolicę księstwa o tej samej nazwie. Przy wiadukcie nad rzeką Alzette kucharz przyrządza tatar z szalotką, żółtkami, kaparami, majonezem i keczupem. W centrum handlowym odwiedza restaurację rybną o nazwie Amarain. W dzielnicy La Gare wstępuje do portugalskiego baru o nazwie Tasquinha, czyli „Przekąseczka”. Kupuje kawę i portugalski destylat z wytłoczyn winogronowych. Później w pobliskiej portugalskiej restauracji zamawia krewetki smażone z czosnkiem oraz suszonego dorsza z ziemniakami i jajkiem.
Steak Americaine czyli tatar z polędwicy wołowej
Składniki:
- 200 g polędwicy wołowej
- 3 małe konserwowe korniszony
- 2 małe szalotki
- 2 żółtka
- łyżka majonezu
- łyżka kaparów
- kilka kropel tabasco
- łyżeczka ketchup’u
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
- Mięso zemleć, a jeszcze lepiej posiekać.
- Korniszony, kapary i szalotki bardzo drobno posiekać, a następnie dodać do mięsa.
- Dodać żółtka, majonez, parę kropli tabasco i ketchup. Mieszać przez minimum kilka minut, by całość osiągnęła jednorodną konsystencję, doprawiając do smaku solę i pieprzem.
- Podawać, najlepiej razem z frytkami i sałatą.
Źródło: tvp.pl
Użytkownicy trafili tutaj szukając: kuchnia luksemburska,makłowicz tatar luksemburg,przepisy kuchnia luksemburska,tatar belgijski