Buddy z żoną i siostrą jadą posmakować meksykańskiej kuchni. Spróbują fajitas z pomidorową salsą, quesadillas oraz churros z chili i czekoladowym sosem.
Oryginalne nazwy przepisów: Chorizo Quesadilla, Churros with Cinnamon Chocolate Sauce, Roasted Tomato Salsa, Steak Fajitas.
Quesadillas z chorizo
Ilość porcji: 3 quesadillas, 12 kawałków
Czas przygotowywania: 5 minut
Czas gotowania: 25 minut
Składniki:
- 340 g świeżego chorizo lub włoskich pikantnych kiełbasek, usunięte osłonki
- 1 średnia cebula, pokrojona w cienkie plasterki
- 225 g startego ostrego sera Chedar
- 6 tortilli o średnicy 20 cm
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
- kwaśna śmietana do podania
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Przygotuj formę do pieczenia, połóż na niej folię i natłuść olejem.
- Rozgrzej 2 łyżki oleju na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż przez 2-3 minuty. Dodaj chorizo i rozdrabniając ją łyżką na małe kawałki smaż 6-8 minut aż będzie dobrze podsmażona a cebula miękka.
- Zdejmij patelnię z ognia i lekko ostudź.
- Połóż 3 tortille na natłuszczonej formie do pieczenia, na każdej z nich wyłóż 1/3 chorizo z cebulą i posyp startym serem.
- Piecz quesadillas przez 10 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie zwiększ temperaturę do 230 stopni aż zacznie brązowieć (uważaj aby jej nie przypalić).
- Wyjmij quesadillas z piekarnika i pokrój każdą na 4 kawałki. Na wierzchu kawałka połóż trochę kwaśnej śmietany i posyp świeżą kolendrą. Podawaj na ciepło.
Churros z cynamonem i czekoladowym sosem
Ilość porcji: ok. 24 sztuk
Czas przygotowywania: 30 minut
Czas gotowaniaL 15 minut
Składniki do churros:
- 1 szklanka wody
- 1/3 szklanki masła
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki wanilii
- olej roślinny do smażenia
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- duża szczypta pieprzu cayenne
Składniki do sosu czekoladowego:
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka półsłodkich płatków czekoladowych
- 4 łyżki masła
- 1 łyżka cukru
- 1/4 łyżeczki chili w proszku lub pieprzu cayenne
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
Sposób przygotowania churros:
- W średniej wielkości rondelku wymieszaj wodę, masło, brązowy cukier i sól. Zagotuj na średnim ogniu.
- Dodaj całą mąkę i intensywnie mieszaj przy pomocy drewnianej łyżki aż powstanie kula, która będzie odchodzić od brzegów rondla.
- Zdejmij z ognia, dodawaj po jednym jajku i mieszaj aż do połączenia się jajka z ciastem.
- Dodaj wanilię. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki.
- Rozgrzej olej w głębokiej patelni na wysokość 8 cm do temperatury 190 stopni.
- W dużej misce wymieszaj cukier, cynamon i pieprz kajeński.
- Gdy olej się rozgrzeje, przy pomocy rękawa wyciskaj do oleju kilka pasków długości ok. 10 cm (aby skończyć wyciskanie ciasta, można przekręcić rękaw lub odciąć przy pomocy noża lub nożyczek).
- Smaż ok. 2 minuty raz obracając aż churros będą złoto-brązowe z obydwu stron. Wyciągnij je na papierowy ręcznik aby odciekły z tłuszczu.
- Przed smażeniem pierwszej partii, doprowadź olej z powrotem do temperatury 190 stopni (w międzyczasie temperatura oleju podczas smażenia mogła spaść).
- Potrzep gotowe churros mieszanką cukru i cyamonu. Podawaj z ciepłym sosem czekoladowym do maczania.
- Możesz utrzymać temperaturę usmażonych churros z pierwszej partii wkładając je do piekarnika nagrzanego do temperatury 120 stopni aż usmażysz pozostałe.
Sposób przygotowania sosu czekoladowego:
- W średniej wielkości rondelku na małym ogniu podgrzej kremówkę i cukier. Mieszaj aż cukier się rozpuści.
- Dodaj szczyptę soli. Dodaj płatki czekoladowe i masło i mieszaj aż się roztopią i wymieszają z resztą składników.
- Dodaj ekstrakt waniliowy, chili, cynamon. Zdejmij z odnia. Przelej do małych miseczek i podawaj ciepłe.
Salsa z pieczonych pomidorów (salsa pomidorowa)
Ilość porcji: 2 szklanki
Czas przygotowywania: 5 minut
Czas gotowania: 25 minut
Składniki do pieczonych pomidorów:
- 1 litr pomidorów (malinowych lub gronowych)
- 2 papryczki jalapeno, pokrojone na ćwiartki, z usuniętym gniazdem i nasiionami
- 2 ząbki czosnku, przekrojone na pół
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
Składniki do salsy:
- 1/2 czerwonej cebuli, grubo posiekanej
- 1/4 szklanki świeżej kolendry, grubo posiekanej
- sok z 1 limetki
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Ułóż na dnie małej formy do pieczenia na jednej warstwie pomidory i papryczki jalapeno. Dodaj czosnek, 1/4 szklanki oliwy oraz sól i wymieszaj.
- Piecz przez 10 minut, wyjmij formę z piekarnika, potrząśnij formą i odstaw na bok na 5 minut aby wystygła.
- Wrzuć do blendera cebulę, kolendrę, sok z limetki, kumin, pieprz i szczyptę soli. Zmiksuj. Dodaj upieczone warzywa wraz całym sokiem wytrąconym z warzyw. Zmiksuj ponownie aż powstanie gęsty sos.
- W razie potrzeby dopraw salsę solą i sokiem z limetki. Przelej do małych miseczek i podawaj.
Fajitas ze steku z warzywami
Ilość porcji: dla 6 osób
Czas przygotowywania:: 45 minut
Czas gotowania: 15 minut
Składniki do steku:
- skórka z 2 limetek
- 4 ząbki czosnku, zgniecione
- 2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 2 łyżeczki soli
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli
- 1 kg steku, pozbawionego kawałków tłuszczu
Dodatki do podania:
- 1 zielona papryka, pokrojona w cienkie plasterki
- 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie plasterki
- 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- szczypta soli
- 1 papryczka jalapeno, pozbawiona nasion i pokrojona w cienkie plasterki
- 1 mały pęczek świeżej kolendry, grubo posiekany
- 1 awokado, pokrojony w cienkie plasterki
- salsa z pomidorów
- 12 ciepłych tortilli
- kwaśna śmietana (opcjonalnie)
- gorący sos (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- W małej misce wymieszaj razem skórkę z limetki, czosnek, kumin, pieprz kajeński i sól. Dodaj oleju i wymieszaj aby powstała pasta.
- Natrzyj stek pastą i umieść go w formie do pieczenia. Pozostaw na 20-30 minut w temperaturze pokojowej.
- Rozgrzej patelnię grillową na dużym ogniu i opcjonalnie nasmaruj ją olejem. Grilluj stek przez 2-3 minuty na każdej stronie.
- Połóż stek na desce do krojenia i pozostaw na 5 minut.
- W małej misce wymieszaj papryki, cebule, olej rzepakowy i szczyptę soli. Wrzuć to na patelnie grillową i smaż aż warzywa zmiękną (3-5 minut), co jakiś czas mieszając.
- Pokrój stek na cienkie plasterki w poprzek włókien lub pod skosem.
- Podawaj stek ze smażonymi warzywami i ciepłą tortillą, plasterkami awokado, kolendrą i salsą. Opcjonalnie możesz podać kwaśną śmietanę i gorący sos.
Użytkownicy trafili tutaj szukając: salsa z pomidorów