Przepisy kuchni świata

Porady kulinarne: Naturalne konserwanty w domowych przetworach

Przetwory po pasteryzacji (źródło: ifood.tv)

Żywność ma to do siebie, że zazwyczaj trzeba ją szybko zjeść, aby nie zdążyła się zepsuć. Aby wydłużyć jej okres trwałości trzeba ją w jakiś sposób zakonserwować, chroniąc ją przed zepsuciem. Zazwyczaj w sklepach mamy do czynienia z jedzeniem konserwowanym przy pomocy dodatków chemicznych i sztucznych konserwantów, ale przy przygotowywaniu domowych przetworów możemy stosować kilka naturalnych konserwantów, tj.

Oprócz stosowania naturalnych konserwantów można również żywność poddać różnym procesom konserwującym jedzenie:

Często oprócz zastosowania naturalnych utrwalaczy potrzeba jeszcze spasteryzować przetwory aby zapewnić ich długotrwałą świeżość.

Zobacz wszystko o pasteryzacji.

Źródło: [1]

Użytkownicy trafili tutaj szukając: kuchnia naturalne konserwanty