Słownik kulinarny: Tyndalizacja (pasteryzacja frakcjonowana)

Przetwory po pasteryzacji (źródło: ifood.tv)

Przetwory po pasteryzacji (źródło: ifood.tv)

Tyndalizacja to pasteryzowanie przetworów powtarzane przez kolejne 3 dni w przerwach po 24 godziny celem pewnego zabezpieczenia żywności przed zepsuciem.

Normalna, jednorazowa pasteryzacja nie zabija wszystkich drobnoustrojów z uwagi na to, że ich formy przetrwalnikowe nie giną przy podwyższonej temperaturze. Stąd pasteryzuje się żywność trzykrotnie – pierwsza zabija wszystkie żywe drobnoustroje, druga zabija te bakterie, które pod wpływem ciepła podczas pierwszej pasteryzacji powstały z form przetrwalnikowych. Trzecia pasteryzacja zabija z kolei te bakterie, które powstąły z form przetrwalnikowych po drugiej pasteryzacji.

Nazwa procesu wywodzi się od wynalazcy tej metody Johna Tyndalla.

Źródło: [1], [2]